Nyomtatás E-mail

A gyülekezeti ház – Foglalkoztató Ház = „Mindenki Otthona”

Az épületben két foglalkoztató terem, teakonyha, mozgássérülteknek is megfelelő fürdőszoba és raktárhelyiség található. Az udvaron csatlakozik mindezekhez egy gyermekjátszótér és egy sportpálya.

A Mindenki Otthona becenevet kapott Foglalkoztató Ház 2000. július 1-én nyitotta meg kapuit nemcsak a egyházközség tagjai előtt, hanem a tócóskerti családok előtt is. Ennek az egyedülálló egyházi kezdeményezésnek az a célja, hogy egy jó választási lehetőséget kínáljon a kallódás, káros szenvedély, drog, rossz társaság veszélyével szemben. Ugyanakkor éppen e programok által az egyháznak lehetősége nyílik az emberekkel való kapcsolatfelvételre, s annak megvilágítására, hogy az egyház értékhordozó, a nemzet javát, boldogulását szolgáló, az emberek üdvösségét munkáló közösség - a keresztyén értékeket képviselve e világban.

A több éve működő ház nagyon népszerű lett a lakótelepen. Az eltelt időszak alatt a lakótelepen élők közül több mint 5000 ember látogatott el a házba, vett részt valamilyen rendezvényen. Ez a tény önmagáért beszél. A programok között van gyermek játszóház, ifjúsági klub, különböző irányú érdeklődés szerint szerveződő csoportfoglalkozás, filmklub, beszélgetőkör, valamint játékos lehetőségeket és programokat is kínál, drogprevenciós jelleggel. Lehet itt biliárdozni, pingpongozni, csocsózni, rexezni, sakkozni, társasjátékozni, filmet nézni, zenét hallgatni, számítógépezni, jót beszélgetni, az udvaron gyermekjátszótér, sportpálya, szalonnasütő-bográcsozó hely várja a kulturáltan szórakozni-foglalkozni vágyó gyermekeket, fiatalokat, idősebbeket..

A "Mindenki Otthonába" valóban mindenki bejöhet a lakótelepről, és ingyenesen használhatja a játékeszközöket, részt vehet a programokon. Minden korosztály számára készítünk rendezvényeket. Különösen igyekszünk megmenteni a fiatalokat a kallódás, a rossz társaság, a káros szenvedélyek hatásától és következményeitől - ez drogprevenció. Sokan megszerették ezt a helyet, s ez a ház lett a "törzshelyükké". A játék mellett mindig arra törekszünk, hogy életvezetési tanácsokkal, vigasztaló, biztató szavakkal, szeretettel - Isten szeretetével is megajándékozzuk az itt időző fiatalokat. Ennek hatására már többen hátat fordítottak a drognak, a csellengő életformának, s boldog keresztyén fiatalként élnek, tanulnak, dolgoznak. Ez óriási eredmény!

 

A "Mindenki Otthona" több civil szervezetnek is otthona, székhelye.

Itt tartja foglalkozásait a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Debreceni Csoportja. Többgyermekes családok egymást segítő, tanácsoló baráti köre ez. Jó látni a számos szépen nevelt gyermek fejlődését, a szülők boldog házasságát, jövőbe vetett hitét.

Üdítő színfolt a Többkultúrájú Családok Egyesülete. Ők a Debrecen Város Polgármesteri Hivatala ajánlatára keresték fel az egyházközséget, s találtak szeretetteljes befogadásra a foglalkoztató házban. A különböző etnikumhoz tartozó szülők csodálatosan kiegyensúlyozott, toleráns, figyelmes, segítőkész, életvidám gyermeket nevelnek, s elgondolkodtató példát adnak arra nézve, hogy a szeretet képes összekötni-összehangolni minden kultúrát, vallást, nemzetet, életkort és temperamentumot. Ezek a családok szépen beilleszkedtek a magyar társadalom közösségébe, ugyanakkor ápolják a különböző etnikai-kulturális hagyományokat.

A Foglalkoztató Házban havonta összegyülekezik az Életmód Klub közössége is. Ez az inkább idősebbeket magába foglaló kör az egészséges életmóddal, betegségek kezelésével kapcsolatos előadásokat hallgat, egészségügyi tanácsolást igényel orvos, pszichológus, dietetikus részéről, természetjáró kirándulásokat szervez.

A Magyarországi Éjféli Sportbajnokságok Egyesülete keretében minden pénteken este 19-24-ig a lakótelepi ifjúság számára szervezünk klubfoglalkozást, ahol a foglalkoztató ház játékeszközei igénybevételével hasznosan, kellemesen eltölthetik a szabad idejüket.

Szeretnénk, ha a fiatalok nem a szenvedélyek rabjaivá válnának, hanem értékes, teherhordozó, feladatvállaló új nemzedéket alkotnának. Ezért azonban tennünk kell. Védeni, vezetni, nevelni kell őket szeretettel, bölcsességgel. Ebben a munkában ragyogó példa Dr. Faragó Sándor, a "Pingpong doki" Az Ő civil kezdeményezése ma már állami elismeréstől övezetten nemzetközi mozgalommá fejlődött.

Az egyházközség kapcsolatokat ápol a jelenlegi határokon túl élő magyar testvérekkel a kárpátaljai Csonkapapiban a partiumi Szatmárnémetiben és a hollandiai Wolvega-ban lévő református gyülekezettel.

Íme, ilyen sokrétű közszolgálatot végez az egyházközség. Az elmúlt évek eredményei alapján a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata közművelődési megállapodás keretében erkölcsileg és pénzügyileg támogatja az egyházközséget, a Gyermek- Ifjúsági- és Sportminisztérium pedig a közelmúltban részesítette elismerésben a gyülekezet lelkipásztorát.

Nem könnyű egy lakótelepen szolgálatot teljesíteni, ahol sok esetben annyira gyökértelen, olyan távlat nélküli a lét. A múlt megbecsülése céljából lett az új templom küszöbkövévé a II. világháborúban lebombázott Ispotályi templom lépcsője, s ezért létesítettünk egy emlékparkot olyan restaurált sírkövekből, amelyek jeles debreceni egyházi közéleti személyek emlékét őrzik. Ebben az emlékparkban áll a Rotary Klub kopjafája is, megörökítve a klubalapító Baltazár Dezső református püspök és Magoss György polgármester emlékét. Szeretnénk erőt meríteni, útmutatást kapni a példaértékű elődök emlékéből.

Munkánkkal szeretnénk példát adni, ötletet szolgáltatni az egyházközségeknek, civil szervezeteknek, oktatási intézményeknek. Biztatunk mindenkit, ne zárkózzanak be egy képzelt elefántcsonttoronyba, ne zárkózzanak el az emberektől, legyenek elfogadó-befogadó- szolgáló közösségekké. Akkor tudunk másokat gazdagítani, s magunk is akkor gazdagodunk, ha hidat képezünk ember és ember között, ha nyitottak vagyunk mások értékeinek befogadására és készek vagyunk saját értékeink megosztására másokkal.


Szeretetben élni és szolgálni - ez az élet értelme és célja.

Ez a mi életünk értelme és célja is. Arra törekszünk, hogy e gondolat jegyében betöltsük küldetésünket.

 

© Debrecen-Széchenyi kerti Református Egyházközség 2006-2017.